vineri, 8 iulie 2016

RECENZIE CARTE

RECEZIE CARTE:
„Istoria Uzinei de Fier Hunedoara, Eisenmarkt, Vajdahunyad”
„Hunedoara Iron's Factory History”
Autor: dr. ing. Romulus Vasile Ioan                                                                                                                                   Ioan Romulus Vasile s-a născut pe 31.12.1956 la Hunedoara.  A absolvit în anul 1982 „Facultatea de Metalurgie” (denumirea actuală „Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor”)  a „Institutului Politehnic București” (denumirea actuală „Universitatea Politehnica București”).  A parcurs toate etapele necesare formării unui inginer practician în producerea şi turnarea oţelului în cadrul „Uzinei Siderurgice din Hunedoara”: Director Producţie în cadrul „ISPAT Siderurgica Hunedoara” până în 28 iulie 2004; din 29 iulie 2004, Director General Adjunct; iar din 1 septembrie 2005-până în prezent, Director General al „TMK Reşiţa” („Combinatul Siderurgic Reșița”); cadru didactic universitar asociat al „Facultăţii de Inginerie Hunedoara” 1994-2000; conducător de masterat  între 2001-2003; iniţiator, coordonator și participant activ la acţiuni culturale în cadrul „Fundaţiei Iancu de Hunedoara”, doctor în inginerie al „Universităţii Politehnica Bucureşti” din anul 1999 cu tema: „Cercetări în domeniul solidificării oțelului în vederea îmbunătățirii structurii metalografice”; autor de articole în reviste de specialitate din ţară („Metalurgia”, „Buletinul Ştiinţific al Universităţii Timişoara”) şi străinătate („Steel Times”, „Bulletin CIM (The Canadian Institute of Mining,  Metallurgy and Petroleum”) de cărți tehnice sau eseuri.  Lucrarea, o amplă și exhaustivă monografie despre trecutul, prezentul și perspectivele metalurgiei feroase hunedorene și a ținutului Hunedoarei, este structurată în două volume. Încă de la început, autorul își motivează lucrarea cu o mărturisire: „Descrierea istoricului atelierelor și a înființării Uzinelor de Fier Hunedoara am făcut-o nu ca o simplă enumerare de evenimente, note biografice, notițe documentare de arhivă, ci am încadrat toată evoluția „fierăritului” milenar hunedorean în contextul general din Europa și Transilvania, care a influențat activitatea minieră… Hunedoara a fost cea ce a fost, cu importanța ei pentru istoria fierului din Transilvania și România, cu creșterile și decăderea producției siderurgice, cu spiritul imprimat urbei de „oraș uzină”, în care s-au format caractere și destine, cu latura socială importantă care a asigurat locuri de muncă pentru zeci de mii de locuitori ai Arealului hunedorean, cu o istorie milenară pe care noi astăzi nu suntem în stare să o respectăm, să o prezentăm, să o cultivăm și să o punem în valoare.”                                                                                                  
Cap.1 „Fierul, de la legendă la antichitate” ne prezintă fierul un element  >5% din scoarța terestră, ca un metal cu o afinitate puternică față de oxigen. Este prezentat în istorie ca un „personaj” legendar, meteoriții aliaje de fier, nichel și alte elemente au fost considerați „un dar de la divinitate”. Epoca fierului (o perioadă a preistoriei) a început atunci când oamenii au învățat să-l extragă din minereuri, prin obținerea lupelor de fier în cuptoare primitive, încălzite cu cărbune de lemn, la care s-a adăugat mai târziu piatra de var, cu aerul de combustie suflat de foalele din piele și apoi forjarea la cald a lupelor, transformându-le în unelte și arme. În civilizația geto-dacă s-au extras și prelucrat fierul, arama, aurul și argintul în atelierele grupate în jurul capitalei Sarmisegetusa și a cetăților din Munții Orăștiei. Se apreciază rolul uneltelor de fier, de producție locală, în extragerea, prelucrarea și tezaurizarea aurului și argintului apreciat ca „Tezaur a lui Decebal” la 165 tone aur și 331 tone argint. Este de remarcat că la informațiile cu caracter istoric, autorul adaugă și considerații tehnologice ilustrate cu analize chimice ale artefactelor descoperite, unelte, arme, lupe, cu analiza zgurilor din resturile de vetre și ale compoziției argilei ca principal material refractar în procesele metalurgice desfășurate la cald. În Dacia romană s-au păstrat același caracteristici legate de  producția  de metale în general, de fier în special, atât sub aspect tehnologic, dar și organizatoric sub conducerea unor „conductores” funcționari prin care autoritatea imperială romană controla exploatarea resurselor de la minereu la obiectele rezultate din prelucrare, cu un rol deosebit în problemele financiare. Împărțirea Daciei romane în districte miniere a avut un rol important în transformarea unei exploatări artizanale, într-o exploatare cu caracter industrial aflată sub controlul fiscului imperial, ajutat de un riguros cadru legislativ.                                                                                                                                                    
Cap. 2 „Fierul în ținutul Hunedoarei. Evul mediu”. Prima mențiune a localității Hunedoara datează din 1278.  Prin dania regelui Sigismund al Ungariei din 1409  domeniul Hunedoarei devine proprietatea familiei Corvineștilor.  Exploatarea fierului reîncepe în timpul regelui Albert (1437-1439), căpătând o dezvoltare susținută în timpul lui Iancu Ioan de Hunedoara voievod al Transilvaniei (1441-1456), regent al Ungariei (1446-1452)  și al fiul său Mathya Corvin ajuns rege al Ungariei (1458-1490) datorită minelor de fier de la Teliuc și Ghelar. Sunt cunoscute cuptoarele descoperite la Ghelar cunoscute sub numele de „Cuptoarele din valea Caselor”. Un astfel de cuptor a fost reconstruit la scara 1:3 la „Muzeul Științei” din Londra (South Kensington), în anul 1925. Autorul face o descriere amănunțită,  privită cu ochiul specialistului, a acestui tip de cuptor asemănător celor din Alpi, cuptor de tip Stückofen.
Cap.3 „Producția de fier în secolul XVII” precizează că sub domniile principilor Gabriel Bethlem și Gheorghe Rakoczi I principatul Transilvania a căpătat o maximă înflorire. Astfel în documentele din 1681/82 se arată că în atelierele de pe domeniul Hunedoarei se turnau bombarde, iar ghiulelele erau turnate în tipare din aramă și din piatră, forța de muncă o constituiau iobagii din ținutul pădurenilor, atelierele de fierărie fiind situate pe cursurile de apă de pe văile Munților Poiana Ruscă: valea Cernei, Valea Govăjdiei și Valea Zlașului în scopul utilizării roților hidraulice.
Cap. 4 „Fierăritul hunedorean în secolul al XVIII-lea.” Este epoca apariției de școli și universități pentru studiul științelor miniere. Astfel apar în Imperiul austriac școli profesionale din 1735 numite „Bergschule”. Știința minieră a devenit și o disciplină universitară. Se deschid facultățile „Bergakademie” de la Freiburg Saxonia în 1765, Schemnitz 1770,  la Petersburg  în 1773, la Paris și Madrid în 1783. Producția de fier pe domeniul Hunedoara, stimulată de administrația habsburgică din Transilvania, își păstrează aspectul manufacturier. Documentele și inventarele urbariale (de carte funciară) menționează existența unor centre de producție a fierului la nivel de atelier, descrise în amănunt de autor. Un astfel de atelier cuprindea cuptoare pentru extras fierul, cuptoare pentru decarburarea fontei, ciocane pentru forjarea lupelor de fier. Foalele pentru introducerea aerului în cuptoare și ciocanele de forjare erau acționate de roți hidraulice.  Sursa principală de minereu de fier era reprezentată de mina Ghelari. Din punctul de vedere al structurii prețului  fierului obținut, minereul de fier reprezenta ¼ din costul mangalului. Descrierea furnalului de la Toplița (volum util 4,94 mc) pornit în 1781, istoric, date statistice, tehnologia utilizată, dimensiuni și desene de execuție constituie o pagină importantă a lucrării.
Cap.5 „Dezvoltarea producției siderurgice în sec. al XIX-lea în Transilvania” este marcată de una din descoperirile Revoluției Tehnice „mașina cu aburi”, generatoare a dezvoltării metalurgiei prin o nouă forță motoare, mai puternică decât puterea hidraulică și mai ales prin rolul său în  intensificarea insuflării aerului în furnal. O altă invenție a fost cuptorul de rafinare a fontei prin procedeul de pudlaj, ca și  procedeul de laminare din spațiul britanic.  În 1856 a fost inventat convertizorul Bessemer de transformare a fontei în oțel prin reducerea % de C prin insuflarea de aer. Procedeul de elaborare a oțelului într-un cuptor cu vatră deschisă Siemens Martin, din 1860, a permis utilizarea fierului vechi în fontă pentru elaborarea oțelului și preîncălzirea aerului și gazului combustibil, ceea ce a dus la obținerea unor temperaturi ridicate în cuptor. În lucrare este subliniată importanța dezvoltării industriale a Transilvaniei și Banatului prin două principale direcții catalizatore: extinderea rețelei de căi ferate și dezvoltarea industriei  metalurgice. Este remarcată crearea în 1859 a unei societăți KBHV („Societatea de Mine și Furnale Brașov”) cu 7 furnale mari: Rușchița, Vlăhița, Luncani, Valea Loznei, atelierele de la Oțelu Roșu, Rusca Montană, și Vlăhița  și investiția de la Călan cu 2 furnale utilizând minereu de fier de la Teliuc.
Cap.6 „Evoluția producției de fier în comitatul Hunedoara în sec. al XIX-lea Datorită creșterii producției de fontă, ca o cerință a pieței transilvane, a fost necesară construirea unui nou furnal la intersecția văilor Runc și Govăjdia. Furnalul modern, cu un sistem de preîncălzire a aerului insuflat, a fost  terminat în 1810, dar a început să producă în 1813 după finalizarea anexelor: o turnătorie, un sector de pregătire prin prăjire a minereului de la Ghelar, sector energetic și de transport CF. Furnalul avea un volum util de 20 mc , volum mărit ca urmare a campaniilor de reparații. În lucrare sunt descrise pentru a întregi o imagine de ansamblu și instalațiile anexe: calea ferată, funicularul, turnătoria, atelierele mecanic și electric. Sunt prezentate numeroase date statistice privind materiile prime, prețurile de producție, structura forței de muncă etc.
Cap. 7 Furnalul de la Călan  Furnalul 1 a fost construit în 1871de 82 mc și furnalul 2 în 1875. Minereul de fier era adus de la Teliuc printr-o cale ferată îngustă de 16,5 km. Furnalul 2 a fost dotat cu 4 preîncălzitoare de tip cauper. A existat și o turnătorie, din 1866, dotată cu 2 cubilouri pentru retopirea fontei. Din 1890 s-a înființat un laborator de analize chimice și din 1888 s-a utilizat cocsul metalurgic rezultat din cărbuni minerali, ca înlocuitor al mangalului.
Cap.8 Cocseria Uricani- Valea Jiului SA Necesitatea înlocuirii mangalului (cărbunele de lemn) cu  un alt element combustibil cocsul metalurgic  răspundea unor cerințe tehnico-economice.  Cocsul metalurgic avea o putere calorică mai mare și era mult mai ieftin decât  cărbunele de lemn (mangalul).  În vederea obținerii cocsului a fost utilizată huila din Valea Jiului, în acest scop construindu-se, între 1899-1900, la Lupeni, o instalație de cocsificare (distilarea cărbunilor la temperaturi de 1000-1100 0C). Producția a fost de circa 40.000 tone/an cocs, dar și de gudron și benzen.
Cap.9 Începutul siderurgiei moderne la Hunedoara  În conceptul „Uzină Veche” sunt cuprinse: producția de minereu de fier, mangal, fontă, producerea de oțel prin pudlare pe vatră deschisă, ateliere de forje și uzina Govăjdia. Apariția „Uzinei Noi de Fier de la Hunedoara” a fost impusă de înlocuirea tehnologiilor învechite nerentabile, de conjunctura favorabilă a construcției de căi ferate și de apariția de noi tehnologii pe plan mondial. Astfel în 1884 se inaugurează Uzina Nouă de Fier Hunedoara și calea ferată normală Simeria Hunedoara. S-au clădit 4  furnale astfel: 1,2 în 1884, 1885 cu un volum util de 110 mc, concepute să funcționale cu mangal , nr.3 de 120,4 mc, în 1890  și nr.4  de 156 mc în 1895 . Furnalele au funcționat cu aer preîncălzit. Furnalul nr. 4 a funcționat cu cocs metalurgic adus la început de la Reșița, apoi din Silezia și în final  utilizând cocs din Valea Jiului.  După pornirea furnalului 3 a început și producția de oțel prin convertizorul Bessemer în 1887.  A urmat construcția a 2 cuptoare Martin, de 12t fiecare, cu căptușeală bazică, în 1892.  Un eveniment remarcat în lucrare de la începutul sec. XX este construcția și punerea în funcțiune a furnalului 5 de156 mc, în 1902, prin care UFH devine cea mai mare capacitate de producere a fontei din spațiul românesc.  
În Vol.2 al lucrării este prezentată Uzina de Fier Hunedoara din secolul al XX-lea până în zilele noastre.                                  
Cap.1 Evoluție Uzina de Fier Hunedoara 1900-1950  La începutul secolului al XX-lea Hunedoara era „un orășel plin de viață la poalele unui castel medieval, în care oamenii muncesc în minerit și în Uzina de Fier, se îmbracă frumos, cu eleganța specifică vremurilor, fac comerț în târgul mereu aglomerat de căruțele cu coviltir și petrec sub cerul liber.”                                                              
În 1912 se produceau la Hunedoara 84.000 tone de fontă și 1014 t piese turnate. De la această dată producția a scăzut treptat, atingând în 1918 cifra de 24835 t, în noiembrie 1918 furnalele se opresc ca urmare a dezorganizării administrative.  În 1919 Uzinele de Fier de la Hunedoara au intrat în proprietatea statului român cu întreaga capacitate și dotare. Comisia Ministerului  de Război condusă de generalul Ștefan Burileanu, inginer militar, autor de cărți de metalurgie și bun cunoscător al domeniului, a enunțat câteva pertinente direcții de viitor al UFH: necesitatea reînființării oțelăriei dotată cu moderne cuptoare electrice și Siemens-Martin; dezvoltarea sectorului de deformare plastică printr-o forjă și un laminor; introducerea gazului metan; transformarea UFH într-un centru siderurgic precum  U D Reșița. În 1920 Uzinele de Fier Hunedoara,  important pilon industrial al României Mari, era un complex minier și metalurgic având în componență: mine din care cea mai importantă Ghelar; 5 furnale cu o producție de 119.000 t/an; o turnătorie de fontă de 1500 t/an; o forjă cu 2 ciocane acționate cu abur; furnalul de la Govăjdie, cu turnătoria de fontă și o forjă cu ciocane acționate hidraulic; ateliere mecanice, pentru cărămizi , cărbunării pentru mangal,centrală hidroelectrică, rețea de funicular etc. Ca mod de organizare acestea au făcut  parte din Regia Autonomă a Întreprinderilor Miniere și Metalurgice ale Statului din Ardea. (RIMMA). După 1940 UFH a devenit Societate pe Acțiuni. Principiul ales pentru producție a fost obținerea oțelului din fontă și laminarea oțelului. Astfel s-au construit 4 cuptoare Siemens Martin de 25 t/ șarjă ce utilizau o încărcătură din 75% fontă și 25% fier vechi, un cuptor electric de 5 t/șarjă, o hală de turnare lingouri și poduri rulante de deservire. La acestea s-a adăugat al 5 cuptor Siemens Martin urmat în paralel de o creșterea capacității acestora succesiv la 50, 60 și 80 tone. O dată cu oțelăria OSM1, în 1939, s-a construit și laminorul de 800 mm cu cajă duo reversibil. Producția de piese turnate a fost  diversificată: piese de fontă de până la 10 t, retopirea fontei în 2 cubilouri și un cuptor rotativ, o turnătorie de țevi de fontă cu dimensiunea max. Ø500-1000 mm, piese din oțel carbon și aliat realizat într-un cuptor cu arc de 1-1,2 t/șarjă sau turnat direct de la cuptoarele Siemens Martin. S-au mai produs piese forjate, unelte agricole și construcții metalice. În concluzie România a produs 40% din necesarul de produse din fier, restul de 60% au fost importuri.
Cap.2 Combinatul Siderurgic Hunedoara (CSH)
După cel de al doilea război mondial  România a trecut prin numeroase prefaceri economico-sociale: instaurarea republicii (RPR),  naționalizarea, reforma monetară, dezvoltarea pe baza planurilor economice anuale și cincinale după „modelul sovietic”. Siderurgia s-a bazat pe o dezvoltare intensivă. Trecerea de la UFH la CSH a marcat parcurgerea următorilor pași: Mărirea capacității de extracție a minereurilor și a sectorului de preparare; construirea uzinei de cocsificare; modernizarea furnalelor (reconstrucția furnalului 5, construcția furnalului 6 și a unei noi secții furnalele 7,8 și 9 de 1000 mc; mărirea capacității la oțelărie prin o nouă secție OSM 2 compusă din 3 cuptoare de 185 t și cuptoarele 4,5,6 de 400 t și din 1964 cuptoarele 7,8 de 400 t  precum și oțelăria electrică pentru oțeluri aliate și înalt aliate; dezvoltarea sectorului de laminoare în care pe lângă laminorul de 800 mm existent s-au construit:  laminorul Blooming de 1000 mm, laminorul Blooming de 1300 mm, laminorul de semifabricate SF1 și SF2 de 750 mm, laminorul de profile grele de650mm, laminorul de profile ușoare , laminorul de sârmă, laminorul de profile mijlocii și benzi; dezvoltarea turnătoriilor (turnătoria de fontă, turnătoria de tuburi din fontă, turnătoria de oțel , turnătoria de piese din metale neferoase);  dezvoltarea sistemului energetic propriu; dezvoltarea sistemului de construcții metalice,  a laboratoarelor și a Centrului de Cercetare Proiectare; Sistem  școlar complex format din: școală profesională, de maiștrii , Școala de inginerie (subingineri) devenită Facultatea de Inginerie Hunedoara începând din anul 1990-1991.
Cap.3 Siderurgica Hunedoara
După decembrie 1989  s-au înregistrat dezechilibre structurale datorită insuficientei pregătiri a clasei politice, a managerilor, a populației  în condițiile democrației și economiei de piață. Restructurările din 1992-1996 au dus la grave convulsii sociale în industriile minieră, siderurgică și de construcții de mașini. Programul de restructurare a fluxului primar a fost efectuat în 2 etape: 1998 – oprirea producției de fontă la furnalele de 1000 mc, trecerea producției pe furnalul 5 și reducerea producției OSM2 la un cuptor;  în 1999 oprirea ultimei baterii de cocsificare, a furnalului 5 și integral a OSM2.
Cap.4 Siderurgica după 2000
Caracteristica „Siderurgica” în anul 2000 de „ mini-uzină” cu: 2 oțelării electrice OE1 cu: 3 cuptoare 2 de 50 t și unul de 20 t, o instalație de tratare sub vid și o instalație REZ,  OE2 cu: 2 cuptoare de 100 t și unul EBT în construcție și o instalație de turnare continuă. Sector de 6 laminoare: de 800mm, SF1, de 650mm, profile mijlocii, ușoare și sârmă.  Gradul de încărcare al utilajelor sub 50% la oțelării și 30-40% laminoarele a dus la creșterea datoriilor societății, pe fondul unor rezultate economice nefavorabile. Programul de restructurare a cuprins 2 fluxuri de fabricație: F1: OE1-L800; F2: OE2- Uzina de Laminoare. Combinatul a suferit cea mai severă restructurare în timp scurt, o terapie de șoc.
Cap. 5 ISPAT Siderurgica Hunedoara
Privatizarea societății a avut loc în 2003 cu LNM Holding, un grup britanic-indian. Managementul românesc a suferit o situație umilitoare. S-au distrus tradiții, formarea profesioniștilor, spiritul de școală și formarea managerilor proprii.
Cap.6 Monitorizarea siderurgiei
Se sistează ajutoarele de stat, Industria siderurgică din România a fost privatizată 100%. La nivel de 2012, România realiza 2% din oțelul Uniunii Europene, 8% din producția industrială a României și 11% din exportul țării. Participarea insuficientă a statului în utilizarea unor resurse naționale și inexistența unei legislații care să favorizeze dezvoltarea industrială a României a avut ca finalitate dispariția unor ramuri industriale și agonia altora.
Cap.7 Aspecte generale… trecerea de la Ispat-mitral STEEL la Arcelor MITTAL Hunedoara
Fuziunea în 2004 între Ispat International  și LNM Holdings a dus la formarea Mittal Steel.  Se înregistrează și investiții la laminorul de profile economice, un fapt pozitiv dar insuficient din punct de vedere economic.
Cap.8 Siderurgia românească și hunedoreană încotro?  Creșterea economică durabilă a României nu este posibilă fără o creștere a producției de oțel în general, de laminate în particular. Nivelul importurilor de produse finite din oțel influențează negativ deficitul comercial al României. Nivelul productivității muncii și creșterea producției de oțel devine o necesitate cu multiple semnificații. Optimizarea raportului dintre capacități și consumul intern, mai ales la unii consumatori durabili este o cale de urmat.  În prezenta lucrare, autorul strângând  cu migală  și prezentând cu acribie date și evenimente întinse pe secole scria: „Atunci când din măreția vremurilor pe care le-ai trăit cândva au rămas doar amintirile, simți nevoia să le împărtășești.”  Utilizând peste 270 de referințe bibliografice, multiple date statistice, desene, scheme ajutătoare și fotografii de epocă, autorul realizează în peste 780 de pagini, una dintre cele mai complete lucrări monografice apărute la noi despre „cetatea de foc” Hunedoara.
Editura „Graph”, 2015; ISBN 978-606-92562-6-8; ISBN 978-606-92562-8-2
                                                                                                       Ing. Duță Vasile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu